番禺社区网

休闲吹水
X

[大吐苦水] 再一次失落

再一次失落
琴晚饭要去帮LG一齐做野,LG开门后(门是向外开的),我行左出去,刚好碰到几个陌路人从中间经过,走第一的系个男的,我眼尾可以睇到佢步姿,手摆动系垂直的,但行到我身边时,我明显睇到佢只手向我屁股靠过来,然后碰上了,我睇得出好明显唔系唔觉意碰到噶。以往比人非礼我都唔多敢出声的,只系行开就算。当时,我都唔知边度黎噶勇气,好大力咁拍打佢后肩话:你干嘛摸我屁股。佢转头就好凶咁闹我:你有病吖,我摸你屁股干嘛。我接着说:我明明看到你手是故意碰到我屁股上的。佢接着又话:你老公开门我经过,我哪有摸你,你发什么神经。佢越闹越恶,我开始怕了,当时好想LG为我做嘀野出头,咩都好啦,但又怕出头后会打起上黎,佢地人多又壮又恶,我最后都收左声了,就这样双方平静地各走各路。
走后,LG第一句就话,我都唔知发生咩事,听到后,我心里无想法。我一边走一边讲佢知,个男人系有心摸我的,但佢好恶,再争执落去我怕会打起上来(其实我好想讲佢听我好希望你当时为我出句声的,但你咩都无做到)。佢听到后只话,你都够恶啦,家个心有无跳得好利害添吖?就系咁,我无语了,心情好底落咁跟住佢行去做野,感觉关键时刻都系得我一个人系度顶住,完全无到被保护噶感觉。
心越来越淡了,虽然这都是小事,但佢唔系第一次无企我而边维护我了。日常生活中,一遇到咩问题,佢总能懒到我头上,即使跟我没半毛钱的关系都可以懒到我头上。剖腹产出院后,我伤口依然好痛,霖住求安慰,就同佢讲左一句,我伤口好痛呀。佢一面嫌弃好大声话,嘿。。。你唔好凝住啦!此后我都再无同佢讲过了。佢对佢妈唔系咁的,有次佢妈比刀仔割伤只手指,注意系手指咋,每次食饭前都会问佢仲痛唔痛添!天呀,能有再大的差别对待吗?产后不满一年意外怀孕,因相隔时间太短最终选择左做药流,隔日佢去了上班,上班前佢知道我肚好痛的,当天痛都连床都落唔到,佢成日一个电话都无,而且所有网络聊天工具都无联系过我,晚餐时间等到佢好夜都未开食,直到后来佢家人接了一通电话,然后送餐入房先从佢妈口中得知佢唔翻黎食饭了,等佢妈走后我主动联系佢,原来佢提早落班同一班旧同学去南沙玩,然后开台。听到后好心塞!居然嫁左个咁噶人,感觉自己真系命苦,为佢生为佢落,当我痛到落唔到床时,佢一个问候都无仲走左去玩!到底我系佢心里有无一丁点位置呢?点解男人可以拿婚姻当儿戏,而女人拿婚姻当生命呢?有时真系觉得自己好犯贱,甘噶一个男人我居然可以挨到今时今日!

女的最怕嫁错朗,我老公同你老公都差唔多。依家我连吵都懒得同距吵。为两个仔女忍住他

点解女人在家庭中都是扮演如此卑微噶角色!

哗,你肯定系好绞,惹甘多麻笠佬搞你,你系吾系做鸡架?

黄鳝侠 发表于 2017-9-8 14:43

而个世上真系咩人都有,你讲话甘唔尊重人,希望你天天蛋痛!

黄鳝侠 发表于 2017-9-8 14:43

你有无搞错?甘讲人都有!人地点都系人地噶事,收下把口啦。

你唔知距把口就系咁臭既咩  详情 回复 发表于 2017-9-8 15:09

楼主,一定要加油,为左小朋友撑下去,如果实在撑不下去就鼓起勇气各自生活,只有失去先识珍惜。过咩生活完全可以自己话事。例如,今晚又可以出去做自己中意做噶野,饮杯靓仔调噶酒

h-c3 发表于 2017-9-8 15:04
你有无搞错?甘讲人都有!人地点都系人地噶事,收下把口啦。

你唔知距把口就系咁臭既咩

h-c3 发表于 2017-9-8 15:06
楼主,一定要加油,为左小朋友撑下去,如果实在撑不下去就鼓起勇气各自生活,只有失去先识珍惜。过咩生活完 ...

柠檬果然系茶 发表于 2017-9-8 15:09
你唔知距把口就系咁臭既咩

唔知啊