番禺社区网

休闲吹水
X

[无厘头绪] 睇个发烧睇佐500蚊都睇唔好系乜概念?

上星期四晚由于感觉身体好唔舒服,落班坐地铁就翻佐屋企附近既番禺新造医院睇病,以前都觉得呢个医院几好,睇病既人唔算太多,好快就轮到我,好啦,终于到我睇,探热之后系发烧39度,伴有小小咳咁,个医生居然问我有冇咳,有冇搞错,我咳几声咋窝,跟住就例牌督手指拿结果(我都识得睇了,一定系细菌感染啦!)再来一个就系,胸透,我顶,我咳几声咋窝,胸透??!!跟住分析表上面写好好多地方都正常或者无异常,下面诊断结果居然写,考虑支气管炎,有冇搞错?!跟住到开药,屁股针、雾化、吊针、止咳药、咩都开齐晒,简直系豪华套餐,不过唯独是冇开退烧药。当晚睇完之后感觉好好多。

第二日早上,又重新发过高烧39度,再去新造医院复诊,个医生一打开我病历第一句话居然系:喔~原来你系有医保既~~跟住落来又系各种开药,连小儿退烧贴都开埋比我,又系冇退烧药,又系要吊针,难度退烧全靠吊针?仲要开埋艾灸、耳针呢滴咁既中医理,当时我细佬都有同我一齐去睇,距又系只有小小咳,又要艾灸、耳针理疗,什么鬼!!!吊完针食完药当晚又翻佐屋企休息,都好似冇咩好转。睇佐500几蚊,我做佐两个小手术,完全冇好转!!!

第三日去佐石楼医院睇,宜家已经改名叫做番禺第七人民医院,个医生见我话几日都唔退烧就都话可能要吊针,后面又去例牌去佐督手指,检查之后个医生就话,你呢个情况已经唔洗吊针了,开D退烧药同口服液就差唔多,翻去再多D休息睇睇情况。当晚食佐医生开既药之后第二日,体温马上就正常翻,就系得翻小小咳,只系睇佐100几蚊就搞掂。请病假再加2日休假就咁就冇佐,以上情况有单有据有医生签字又盖章。发下牢骚同不忿,当平民百姓既医保系自己荷包咁系咁坑钱。

我系新造人都吾去新造医院睇病就知道坑啦,我有病轻的话化龙医院,重的话直接过大学城省中医,楼主反反复复发烧系需要做检查的,如果吾怕麻烦可以去大学城睇下,我之前又系甘的症状两济中药搞掂,完全无开西药

胸中非人 发表于 2018-8-6 11:36
我系新造人都吾去新造医院睇病就知道坑啦,我有病轻的话化龙医院,重的话直接过大学城省中医,楼主反反复复 ...

我系第一次睇唔好,以前都系只要吊针第二日都会好翻,可以唔吊针我都唔想吊,毕竟就系做小手术伤身。多谢你既建议,总之我系以后都唔会再去新造医院,难怪咁少人了!

我系化龙人都好少去化龙医院睇,普通感冒喉咙发炎都要睇3~4次,有可能仲未好。我情愿走远D去中心医院或者石楼医院好过~
化龙医院虽然新建好左一橦高大上,但什么时候投入和医疗设备什么更新都不可知。

咳嗽照胸片,都可以理解,因为我朋友都系咳,医生稳阵起见,叫佢照肺,结果查出系肿瘤。但系,楼主所讲嘅开小儿退烧贴、艾灸、耳针果D,就真系离谱D

大中国最好呃钱就系医院了。

有钱都唔厄,做咩医生

正常呀,你不是公费吗?

gqxbdie 发表于 2018-8-6 12:04
我系化龙人都好少去化龙医院睇,普通感冒喉咙发炎都要睇3~4次,有可能仲未好。我情愿走远D去中心医院或者 ...

石楼医院宜家归属中心医院管 感觉靠谱好多

小白吐 发表于 2018-8-6 12:31
咳嗽照胸片,都可以理解,因为我朋友都系咳,医生稳阵起见,叫佢照肺,结果查出系肿瘤。但系,楼主所讲嘅开 ...

距仲问我有冇咳血  我咳几下咋窝 边度黎既血 我话冇痰 结果系诊断单上面都系写佐有痰 真系离谱

还不如请假几天在家休息,迟些药,小病没有必要去医院浪,要你知道自己国家的国情呢,和社会的风气,被人坑多了,会懂躲坑的。

花开有谁知 发表于 2018-8-6 12:41
大中国最好呃钱就系医院了。

简直系稳赚唔洗赔

幸福的诺言 发表于 2018-8-6 15:30
有钱都唔厄,做咩医生

就系距果度系咁 其他医院既医生都几好 违背医德啊距呢滴