番禺社区网

篮球爱好者
X

打球定系打架?简直看不过眼了。

在球场亲眼目睹的一幕:

系石岗上边个篮球场,一个石岗队d人打球打下打下就打人。

事情是这样的:距地打11分,石岗本地人一队,另一队由三个外地人组成。只见另一队有个靓仔一个人独得8分,只差一个3分就可以赢球,可能系个石岗仔惊会输,所以打球用个肩头去撞另一队个靓仔,个靓仔可能比较专心去防守,将石岗仔防守到底线,个球出左界。

跟住只见个石岗仔就话人地防守野蛮(其实石岗d人打球本身就好野蛮,无乜技术含量,而且距队有条友仔之前都用个肩头同个头去撞到个靓仔嘴都流血,个靓仔都无出声),就开始动手打人(听讲条友系当兵退役翻来的,想唔到d素质烂成甘)。其他场外几个石岗仔见到场内个石岗仔动手打发,都走过来帮手打,人多虾人少,算乜男人?真系好垃圾,输球还输人,作为一个番禺人都觉得好无面,难怪出面d人话番禺人素质低下,个个都似农民工啦,有本事打球赢翻咯。

其实被打个靓仔综合技术很好,我很佩服他的,人都唔错,而且球风好好(我同距打过好多次),但系班石岗仔真系欺人太甚啦,如果当时我d朋友在场的话,我一定会出手帮个靓仔去打翻班石岗仔的。

希望个靓仔无事啦,好希望可以再同距一齐打球。同时劝告大家同石岗仔打球一定要小心啊,最好唔同距地打啦,千万要小心。

唉,石岗系甘架啦.虾人地系外地啊麻!!!::::676754:::

我系石岗的,无语拉。
代表一部分石岗人,向被打的这位朋友说一声不好意思,可能误会拉。

其实到处都有这样的人,所以球品好重要,就算技术差都要球品好!

::::676754::: 差

回复 楼主 goooman 的帖子

鄙视些球品差,人品更差噶人!

娱乐而已..有必要咁认真吗?  
确实很无语....

最憎D人打波动粗既。

叫距地翻去耕田好过啦::::676754:::

回复 楼主 goooman 的帖子

当时我都在场,我同我d同学仔去石岗公园上边个球场玩,亦都亲眼见到楼主描述的一幕。其实打人个石岗仔真是好过分(虽然我都系石岗人,但系都要甘讲既啦),距地d人打球本身就好矛,我班同学仔都唔敢同距地打。见个靓仔将打人者防守到底线,唔知乜事个球出左界,个石岗仔就手肘整人地个头,跟住话都无多句就一脚踢人地个心口,接着还不肯罢手,其他场下同距一齐去的石岗仔都涌上来打个靓仔,d人拉左好耐先拉开。之后还好鬼嚣张骂人地,见距嚣张个样,又光着上身,真系十足个人渣。如果当时有人报警,将d甘既人关入去教育下就好啦~~~
        其实带头打人条友听闻系石岗队既队长,试问,这样的人何德何能?好丢假!!!希望当时我d同学仔见到这样的场面,唔会学坏啦!!讲翻句,我当时觉得被打个靓仔好man,而打人者真系好垃圾。。。

呢D甘无球品架人最好就大家一齐排斥他...........呢个就系最好架方法!!!!!!

打距~~~~~cheart. cheart.

唉。。来我地村打波就无呢回事啦。。你自己都有责任架约波打过个。。事前都唔了解吓做好D工作。。。